'Een op de drie prostituees heeft onveilige seks'

Een op de drie prostituees in Nederland en België heeft wel eens onbeschermde seks met een klant. Dit blijkt uit een onderzoek van de Hogeschool-Universiteit Brussel. Het gaat vooral om orale seks. Hoeren in het duurdere segment hebben vaker seks zonder condoom dan prostituees aan de onderkant van de markt.

De onderzoekers kwamen aan hun gegevens door op de website hookers.nl, een internetforum waar hoerenlopers hun ervaring uitwisselen, beoordelingen van meer dan zevenduizend prostituees in Nederland te verzamelen.

Ruim dertien procent van de straat- en raamprostituees heeft wel eens onbeschermde seks, onder prostituees in clubs en bordelen ligt dit percentage op 39,1 procent. Bij escort of privé-ontvangst bedraagt het percentage vrouwen dat wel eens onveilige contacten heeft 52,7 procent.

Onbeschermde contacten komen in België vaker voor dan in Nederland. Volgens de onderzoekers komt dit omdat prostitutie in Nederland beter gereguleerd is. Overigens komt bij raamprostitutie in Nederland vaker onveilige seks voor dan in België.

'Een op de drie prostituees heeft onveilige seks' (foto: Novum)