Neppiloot blijft langer vastzitten

De piloot die dinsdag op Schiphol werd opgepakt omdat hij al dertien jaar zonder geldig brevet vloog, blijft twee weken langer vastzitten. Vandaag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 2 april. De 41-jarige Zweed wordt valsheid in geschrifte en het vliegen zonder geldig vliegbrevet ten laste gelegd.

De gezagvoerder stond dinsdagavond op het punt om met een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te vertrekken toen hij werd aangehouden. Voor welke vliegmaatschappij hij werkte, is niet bekendgemaakt.

De piloot gebruikte een valse Airline Transport Pilot Licence. Dat vliegbrevet is nodig voor het besturen van grote verkeersvliegtuigen. De man heeft ooit wel een geldig Commercial Pilot Licence gehaald, maar dat was verlopen en is alleen bedoeld voor kleinere vliegtuigen.

De piloot verklaarde dat hij al dertien jaar voor verschillende maatschappijen in België, Groot-Brittannië en Italië vloog. Hij heeft in die periode zeker tienduizend vlieguren gemaakt. De man, die in Milaan woont, zei blij te zijn dat hij betrapt was en deed bij zijn aanhouding direct zijn strepen af.