Onderzoek naar Q-koorts bij zwangere vrouwen

Deze maand start een onderzoek naar Q-koorts bij zwangere vrouwen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen wil weten of bloedonderzoek op Q-koorts bij alle zwangere vrouwen in risicogebieden voor de ziekte zinvol is. Dat meldt het universitaire ziekenhuis vandaag. Eind dit jaar worden de resultaten verwacht.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van een infectie met de bacterie voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Wel is bekend dat zwangere vrouwen vaak zelf geen last hebben van Q-koorts. Het onderzoek moet duidelijk maken of standaard bloedonderzoek op Q-koorts nodig is.

Zwangere vrouwen in gebieden waar een grote kans op besmetting bestaat, vooral vrouwen uit Noord-Brabant, krijgen de vraag of zij willen meedoen aan het onderzoek. De bedoeling is dat vierduizend deelnemers een buisje bloed afstaan.

Met de buisjes van de helft van de deelnemers wordt niet direct iets gedaan. Zij vormen de controlegroep. Als een zwangere vrouw geen Q-koorts heeft, gebeurt er verder niets mee. De andere helft wordt direct onderzocht.Vrouwen bij wie een infectie wordt aangetoond, krijgen een behandeladvies van de gynaecoloog, zoals het slikken van een antibioticum.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. Vorig jaar werd de ziekte in Nederland bij meer dan 2200 mensen vastgesteld. In Nederland zijn besmette melkgeiten en -schapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de Q-koortsbacterie in zit tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.