Oscarcommissie partijdig?

De berisping die 'Hurt Locker'-producent Nicholas Chartier gekregen heeft van de Oscarcommissie zou wel eens ingegeven kunnen zijn door partijdigheid. Dat suggereert de website DeadlineHollywood.

Chartier kreeg deze week te horen dat hij zondag niet bij de Oscaruitreiking aanwezig mag zijn, omdat hij emails heeft rondgestuurd waarin hij leden van de Academy vroeg om op zijn film te stemmen, en "niet op die van 500 miljoen dollar". Hiermee doelde de producent op 'Avatar', de voornaamste concurrent van 'The Hurt Locker' in de categorieën Beste Film en Beste Regie.

Volgens DeadlineHollywood zouden er alleen dit jaar al tal van andere voorbeelden zijn van soortgelijke pogingen van producenten om andere films te boycotten. Het is dus opvallend dat juist dit geval naar voren komt. Dat heeft wellicht wat te maken met het feit dat vier mannen in de Oscartop voorheen voor filmstudio 20th Century Fox werkten, waar James Cameron's 'Avatar' bij uitgebracht is. Het negatieve nieuws omtrent 'The Hurt Locker' zou het stemgedrag van leden van de Academy kunnen beïnvloeden in het voordeel van 'Avatar'.

Het is al jarenlang gebruikelijk dat producenten van films die voor een Oscar genomineerd zijn concurrenten boycotten. Het meest beroemde voorbeeld hiervan is de hetze die producent Harvey Weinstein in 1999 voerde tegen Steven Spielberg's 'Saving Private Ryan'. Weinstein hoopte dat de bij zijn productiemaatschappij Miramax uitgebrachte film 'Shakespeare in Love' zo de favoriet kon verslaan in de categorie Beste Film, en dit lukte hem nog ook.

Oscarcommissie partijdig?
Oscarcommissie partijdig? (Foto: Novum)