Baby sterft terwijl ouders virtueel kind opvoeden

Zuid-Korea is opgeschrikt door een arrestatie afgelopen woensdag. Reden daarvan was het feit dat de baby van een 41-jarige man en 25-jarige vrouw een hongerdood gestorven is. Ze was nog maar drie maanden oud en beide ouders hebben door hun gameverslaving nagelaten om hun baby te verzorgen.

De man en vrouw hebben elkaar in 2008 leren kennen op een internet chatsite en beide werkeloze ouders leefden bij de ouders van de vrouw. Het koppel spendeerde de meeste tijd in zogenaamde "PC Bangs", internetcafé's waar online games gespeeld kunnen worden. Ook tijdens de zwangerschap was het koppel al uitermate veel in deze internetcafé's te vinden.

De dood van hun dochter hebben ze afgelopen september zelf aangegeven bij de lokale autoriteiten na een 12-urige gamesessie. Een autopsie op het lichaam van de baby heeft uitgewezen dat ze gestorven is aan ondervoeding. De Kims hebben zelf tevens bekend dat ze de baby onder andere bedorven melkpoeder te eten gegeven hebben en ze ook regelmatig geslagen hebben als de baby huilde.

Bovendien is gebleken dat in plaats van het verzorgen van hun eigen baby de Kims volgens de lokale authoriteiten blijkbaar te druk bezig waren met het opvoeden van een virtuele dochter in een online game genaamd "Prius". In deze online game is het mogelijk om een virteel leven op te bouwen, inclusief baan en gezin, in een volledige virtuele wereld samen met andere spelers.

Verslaving aan online gamen is een groot probleem in Zuid-Korea. Nieuws over gamers die sterven door uitputting, scholieren die wegblijven van school en tieners die abnormaal gewelddadig gedrag vertonen komt veelvuldig voor. En hoewel de regering honderden behandelcentra opgezet heeft en in elk ziekenhuis behandeling mogelijk is blijft het in heel Zuid-Korea problematisch. Het feit dat 95% van alle huishoudens voorzien zijn van breedbandverbindingen en dat er veel games beschikbaar zijn op mobieltjes via het 3G-netwerk maakt het er allemaal niet makkelijker op om tragedies zoals bovenstaand sterfgeval te voorkomen.