VS: privacy EU-burgers niet op het spel

Europeanen moeten niet denken dat ze weinig tot geen recht hebben op inzage in informatie die de Verenigde Staten over hen hebben opgeslagen. Dat is een misvatting die een belangrijk contraterrorismeprogramma belemmert, zei een medewerkster van het Amerikaanse ministerie van justitie vandaag.

Het Europese Parlement blokkeerde vorige maand een deal waarmee Europese bankgegevens voor terreuronderzoek zouden worden overgedragen aan de Amerikanen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken reageerde door te stellen dat de beslissing de samenwerking op het gebied van contraterrorisme in de war schopt.

Over de deal moet nu opnieuw onderhandeld worden. Europese parlementsleden vrezen dat met de gegevensoverdracht de privacy en rechten van burgers geschonden worden. Daarnaast staat de Amerikaanse privacy-wetgeving volgens hen niet toe dat mensen buiten de Verenigde Staten het recht hebben de informatie in Amerikaans bezit in te zien of aan te vechten. Ze eisen dan ook meer garanties van de Amerikanen.