Meer methaan ontsnapt uit poolijs

Methaan, een krachtig broeikasgas, borrelt vlugger uit het poolijs dan voorheen werd gedacht. Dat stellen onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat morgen wordt gepubliceerd.

Methaan is in de loop der tijd vastgelegd in de permafrost, maar door een warmer klimaat komt het gas weer vrij. "De hoeveelheid methaan die uit de Oost-Siberische Arctische Plaat ontsnapt is groter dan de hoeveelheid die uit alle wereldzeeën ontsnapt", aldus Natalia Shakhova van de Universiteit van Alaska.

De grootste zorgen bestaan over de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer, maar de wetenschappers zeggen dat methaan zeker dertig keer meer warmte kan vasthouden. Het broeikaseffect dat door methaan wordt veroorzaakt is dan ook veel groter.

Historisch gezien schommelen de concentraties methaan in de atmosfeer tussen de 0,3 tot 0,4 deeltje per miljoen in koude periodes en 0,6 tot 0,7 deeltje per miljoen in warmere periodes. Het methaangehalte in het poolgebied is momenteel zo'n 1,85 deeltjes per miljoen, het hoogste gehalte in 400.000 jaar.