EU: kansarme importbruid weren mag niet

Kansarme importbuiden zijn van harte welkom in Nederland. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bepaalde vandaag dat de inkomenseis die Nederland aan de importbruiden stelt niet mag. Nu moet iemand nog tenminste 120 procent van het minimuminkomen verdienen voordat diegene in aanmerking komt voor gezinsvorming.

Ook het onderscheid dat er nu gemaakt wordt tussen gezinsvormers en gezinsherenigers is verboden. In Nederland gelden nu nog strengere regels voor personen die mensen naar Nederland halen om hier te trouwen (gezinsvormers) dan voor personen die al getrouwd waren voordat ze naar Nederland kwamen en nu hun partner naar ons koude kikkerlandje willen halen. Voor gezinsherenigers geldt dat ze 100 procent van het minimuminkomen moeten verdienen.

De regels van de EU staan haaks op die van Nederland. Nederland wil juist meer maatregelen nemen om de immigratie van kansarmen te beperken. Het aantal importbruiden stijgt hard in Nederland. In 2008 vielen van de 140.000 immigranten er 15.330 onder de noemer 'importbruid'.

Voormalig minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) noemde de integratiepogingen vorig jaar 'dweilen met de kraan open'.