SP-prominent bekritiseert Kant

SP-secretaris Hans van Heijningen heeft vandaag openlijk kritiek geuit op SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Van Heijningen is niet gelukkig met de vergelijking die Kant onlangs maakte tussen PVV-leider Geert Wilders en het nazisme.

"Je hoeft absoluut niet terug naar de jaren dertig om duidelijk te maken dat we helemaal niets te winnen hebben bij een politiek van verdeeldheid zaaien tussen bevolkingsgroepen", zei Van Heijningen tegen de NOS. Hij staat wel achter de kern van de boodschap van Kant. "Maar ik zou het zelf anders hebben uitgedrukt."

Kant zei afgelopen maandag in een lijsttrekkersdebat dat Wilders zondebokken zoekt en dat de geschiedenis heeft uitgewezen dat dat 'levensgevaarlijk' is. Wilders is volgens Kant een 'bedreiging voor de samenleving'.

De SP, een partij waar interne conflicten zelden naar buiten komen, verloor bij de verkiezingen van gisteren vijftig gemeenteraadszetels. Voormalig fractievoorzitter Jan Marijnissen, die nog altijd Kamerlid en partijvoorzitter is, liet weten dat hij nog steeds achter Kant staat.