'Rutten krijgt vijf miljoen euro om PSV op peil te houden'

PSV zag gisteren tegen wil en dank aanvaller Danko Lazovic vertrekken naar Zenit Sint -Petersburg. Trainer Fred Rutten mag van het bestuur de inkomsten van die transfer volledig aan nieuwe aanwinsten besteden.

Rutten mag de inkomsten uit de transfer van Danko Lazovic gebruiken om de kwaliteit van de selectie op peil te houden. De Serviër werd voor ruim vijf miljoen euro van de hand gedaan aan Zenit. "Ik heb keiharde garanties gekregen van algemeen directeur Jan Reker. Wat er binnenkomt, mag ook weer worden uitgegeven", zegt de oefenmeester tegenover Sportweek.

Rutten had niet gerekend op een vertrek van één van zijn spelers en voelde zich voor het blok gezet door de Serviër. "Uiteindelijk was zijn vertrek onontkoombaar. In eerste instantie wilde ik dat het niet door zou gaan. Ik was teleurgesteld en boos, ik heb al vaak gezegd dat we iedereen nodig hebben. Maar het bleek onmogelijk om de transfer tegen te houden."

De zo tevreden en 'grote kleedkamer' is de afgelopen periode geslonken. Eerder werd Jonathan Reis ontslagen en nu het vertrek van Lazovic. Daarnaast zitten Stanislav Manolev en Erik Pieters in de ziekenboeg. De plek van Lazovic kan worden ingevuld door Nordin Amrabat, maar ook Ibrahim Afellay en Zakaria Labyad beschikken volgens Rutten over de kwaliteiten om zijn plaats in te nemen.

Het debuut van aankoop Andy van der Meyde laat nog op zich wachten. Rutten hoopt dat de achttienvoudig international over drie weken speelklaar is. "We hadden geen andere opties. Hij heeft drie jaar vrijwel niet gespeeld. Hij moet van ver komen", realiseert Rutten zich. "Andy maakt een ambitieuze indruk, dit is zijn laatste kans om als voetballer nog een behoorlijk niveau te bereiken."