Vrouwenrechten in Midden-Oosten verbeterd

In vijftien van de achttien landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn de vrouwenrechten de afgelopen vijf jaar verbeterd. Dat staat in een rapport van Freedom House, een waakhond voor de democratie, dat vandaag is gepubliceerd.

In werkgelegenheid, onderwijs en politiek is een vooruitgang waar te nemen, die de tegenwerking door religieuze en culturele elites overstijgt, aldus het rapport.

Over het algemeen hebben vrouwen in deze regio te maken met een grotere ongelijkheid dan elders in de wereld, hoewel ze ten opzichte van vijf jaar geleden nu wel meer economische mogelijkheden genieten, meer toegang tot onderwijs hebben en een grotere deelname aan het politieke proces.

Toch zijn er nog steeds een aantal grote obstakels. Vrouwen in Saudi-Arabië kunnen tegenwoordig wel afstuderen in de rechten, maar ze mogen hun cliënten nog altijd niet vertegenwoordigen in de rechtbank.

De meeste vooruitgang werd geboekt in Koeweit, Algerije en Jordanië. Irak, Jemen en de Palestijnse gebieden hadden de afgelopen jaren te kampen met interne strijd en religieus extremisme. Hier was het dan ook dat de enige afname van vrouwenrechten waren waar te nemen.

Geweld tegen vrouwen komt nog altijd wijdverspreid voor en ook eerwraak blijft nog vaak onbestraft. Alleen Tunesië en Jordanië bieden specifieke bescherming tegen huiselijk geweld.