Moslims woedend om nieuwe kroegnaam

De moslimgemeenschap van Dundee staat op haar achterste benen nadat een kroeg in de Schotse stad van naam is veranderd. De naam 'Medina' is hen in het verkeerde keelgat geschoten. De boze moslims klagen dat Medina een heilige stad is en niet mag worden geassocieerd met alcoholische dranken.

Met de oude naam 'Bar Rio' was weinig mis, totdat men besloot het over een andere boeg te gooien. Het drinklokaal sloot een tijdje de deuren om na een grondige verbouwing opnieuw de deuren te openen. Met de nieuwe naam 'Medina Bar and Grill' hoopt men weer vele klandizie te lokken, tot groot verdriet van de lokale moslims.

Het Saoedi-Arabische Medina is namelijk na Mekka de tweede heilige stad volgens de Koran. Daarnaast wordt de naam gebruikt om oude stadsdelen van Arabische steden aan te duiden.

"Mensen zijn woedend omdat Medina een heilige stad is", verklaarde Mohammed Bashir Chohan, voorzitter van de moslimgemeenschap van Dundee gisteren. "Het doet pijn als deze naam wordt misbruikt, zeker als het wordt gebruikt om sterkedrank te verkopen."

De kwestie laat ook de plaatselijke politiek in de 143.000 zielen tellende stad niet ongemoeid. De gemeenteraad gaat zelfs proberen om beide partijen bij elkaar te krijgen. Ze hopen zo tot een oplossing te komen.

Een woordvoerder van de gehate kroeg heeft gemeld dat ze geen strafbaar feit hebben gepleegd. Ze zijn dan ook niet van plan de naam van hun etablissement weer aan te passen. "De bar heeft een Marokkaans thema", laat de woordvoerder weten. "Voor zo ver bij ons bekend is Medina een oude stadswijk in een noord-Afrikaans land. Het is nooit onze opzet geweest de link te leggen met de heilige stad."