Griekenland kondigt nieuwe bezuinigingen aan

Griekenland heeft vandaag een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen aangekondigd waarmee 4,8 miljard euro bespaard moet worden. De helft van dit bedrag moet worden geput uit nieuwe inkomstenbronnen zoals belastingverhogingen, de andere helft moet komen uit besparingen. Bovendien sluit de Griekse regering niet uit dat zij naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stapt voor hulp bij het oplossen van de crisis. De Europese Commissie heeft aangekondigd Griekenland te steunen bij de nieuwe bezuinigingen.

Volgens ambtenaren, die anoniem wilden blijven, weigerde de Griekse premier George Papandreou woensdag tijdens een kabinetsvergadering uit te sluiten dat hij naar het IMF stapt. Het IMF geeft Griekenland advies over de crisis, maar de Europese Unie is tegen een reddingsplan van het fonds.

De aankondiging van de nieuwe maatregelen kwam nadat de Unie Griekenland duidelijk te kennen had gegeven nog meer te bezuinigen om het torenhoge Griekse begrotingstekort terug te dringen. Volgens Papandreou is Griekenland 'in staat van oorlog' en zijn de maatregelen 'noodzakelijk voor het overleven van ons land en onze economie'.

Griekenland wil de uitgaven drukken door pensioenen te bevriezen en verder te bezuinigen op bonussen en stipendia. Daarnaast moet het vakantiegeld van ambtenaren met dertig procent worden verlaagd. Normaal gesproken kregen Grieken hun jaarsalaris in veertien blokken uitbetaald, waarvan de laatste twee worden beschouwd als vakantiebonus. De bedoeling is dat het laatste blok wordt geschrapt. Vakbonden hebben gezegd dat het schrappen van de 'veertiende maand' gelijkstaat aan een 'oorlogsverklaring'.

Griekenland heeft ook de belastingen verhoogd. De btw gaat van 19 naar 21 procent en ook de accijnzen op alcohol, sigaretten, luxe auto's, jachten, diamanten en leren producten zijn verhoogd.

Papandreou zei gisteren dat alle Grieken pijnlijke offers zullen moeten brengen en hij waarschuwde voor 'catastrofale gevolgen' als het land niet tegen een lager tarief geld kan lenen op de kapitaalmarkt. De vakbonden hebben grote moeite met de bezuinigingen. "Het is een erg moeilijke dag voor ons. (...) Deze bezuinigingsmaatregelen brengen ons aan de rand van de afgrond. Brussel wil dat er bezuinigd wordt en de regering doet er niets aan om dat te stoppen," aldus de voorzitter van de ambtenarenvakbonden, Panayiotis Vavouyios.

De Europese Commissie en de ministers van financiën van de zestien euro-landen steunen de extra maatregelen van Griekenland. Zij menen dat die helpen bij het stabiliseren van de munteenheid.

Voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso en het hoofd van de groep Europese ministers van financiën, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, zeiden afzonderlijk van elkaar dat ze er vertrouwen in hebben dat de Grieken nu in staat zijn het begrotingstekort met vier procent terug te dringen. Ze verklaarden dat het ambitieuze bezuinigingsprogramma van de Grieken 'geloofwaardig is en op de rails is gezet'.

Vrijdag zal de Griekse premier in Berlijn een onderhoud hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Ben May, een econoom, is het zeer waarschijnlijk dat de steun van euro-landen noodzakelijk zal blijven. "De ontmoeting van de Griekse premier met Angela Merkel zou wel eens cruciaal kunnen zijn," aldus May.

Griekenland kondigt nieuwe bezuinigingen aan
Griekenland kondigt nieuwe bezuinigingen aan (Foto: Novum)