'Aandachttrekkende' crimineel al acht maanden vast

De in augustus opgepakte crimineel Rodney G. doet zich groter voor dan hij is. Justitie spreekt van een uitzonderlijk geval. "Wij hebben de indruk dat hij zich met de grote jongens wil meten en daarom steeds de media opzoekt," zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag.

Hij noemt G. een ongebruikelijk geval. "De grote jongens proberen meestal te doen alsof hun misdaden allemaal wel meevallen, maar nu lijkt het omgekeerde te gebeuren." Daarom heeft justitie in een pro-formazitting om een psychologisch onderzoek gevraagd.

De 43-jarige G. wordt verdacht een moord op een hooggeplaatste politieman te hebben gepland. Een kennis van hem waarschuwde justitie, waarop hij werd opgepakt. In zijn huis werd een handgranaat gevonden. Berichten dat justitie denkt dat hij deel uitmaakt van een bende die geldwagens overvalt, zouden niet kloppen. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij officier van justitie Koos Plooy met de dood heeft bedreigd.

"Hij belt steeds journalisten op met fantastische verhalen," zegt de woordvoerder. "Die bellen ons dan weer en dan moeten wij het steeds weer uitleggen." G. is afpersing en voorgenomen poging tot doodslag ten laste gelegd. Onduidelijk is wanneer zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld.