Regering Timosjenko weggestemd

De regering van de Oekraïense premier Joelia Timosjenko is vandaag door het parlement weggestemd. Van de 450 parlementsleden stemden er 243 voor een motie van wantrouwen. Dit heeft de voorzitter van het Oekraïense parlement, Volodimir Litvin, vandaag bekendgemaakt.

Gisteren zei Litvin al dat de 'Oranje' coalitie van Timosjenko uiteen was gevallen. De coalitie, die een meerderheid in het parlement had, slaagde er niet in een eenheid te blijven na Timosjenko's nederlaag bij de presidentsverkiezingen. De verkiezingen werden gewonnen door Viktor Janoekovitsj, die vorige week werd beëdigd als president.

De partijen in het parlement moeten nu binnen dertig dagen een nieuwe meerderheid zien te vormen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een coalitie zal worden gevormd rond de Partij van de Regio's van Janoekovitsj. Als dat echter niet lukt kan Janoekovitsj het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Voordat er werd gestemd zei Timosjenko tegen het parlement dat ze haar nieuwe rol als oppositieleider zal omarmen. Haar nieuwe doel was volgens Timosjenko om Janoekovitsj en zijn team verantwoording te laten afleggen voor elke beslissing die ze nemen.

Regering Timosjenko weggestemd
Regering Timosjenko weggestemd (Foto: Novum)