Piloot vliegt dertien jaar met nepvliegbrevet

De politie heeft gisteravond op Schiphol een 41-jarige Zweedse copiloot aangehouden die al dertien jaar zonder geldig vliegbrevet vloog. De man stond op het punt om met een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara te vertrekken. Hij is vastgezet voor valsheid in geschrifte en vliegen zonder geldig vliegbrevet.

De copiloot gebruikte een valse Airline Transport Pilot Licence. Dat vliegbrevet is nodig voor het besturen van grote verkeersvliegtuigen. De man heeft ooit wel een geldig Commercial Pilot Licence gehaald, maar dat was verlopen en is alleen bedoeld voor kleinere vliegtuigen.

Na een tip uit Zweden werd de Zweed door de luchtvaartpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) om 22.45 uur uit de cockpit gehaald. De luchtvaartmaatschappij, het KLPD wil niet zeggen welke, heeft voor een vervangende copiloot gezorgd, waarna het toestel alsnog naar Turkije vertrok.

De piloot verklaarde na zijn aanhouding dat hij al dertien jaar voor verschillende maatschappijen in België, Groot-Brittannië en Italië vloog. Hij heeft in die periode minstens tienduizend vlieguren gemaakt. De man, die in Milaan woont, zei blij te zijn dat hij betrapt was en deed bij zijn aanhouding direct zijn strepen af. Hij wordt overmorgen voorgeleid.