ACTA kan gigaboetes voor filesharers betekenen

Een nieuw gelekt document uit de gelederen van het ACTA-verdrag, waar de wereldtop momenteel hard aan werkt, maakt duidelijk dat de Amerikanen aandringen op megaboetes voor filesharers, dat meldt Webwereld.

Uit een aantal passages blijkt ook dat providers kunnen worden gedwongen actief inbreuk op auteursrechten op te sporen en adequaat op te treden. Doen zij dit niet, dan kunnen zij verantwoordelijk worden gehouden. In de praktijk kan dit uitmonden in filteren van internetverkeer, afsluiten van gebruikers en actief opsporen van misbruik. Ook zoekmachines zouden niet aan dergelijke maatregelen ontkomen.

Europa lijkt zich niet te verzetten tegen dergelijke maatregelen. Het filteren van verkeer veronderstelt dat actief wordt gezocht naar inhoud van verkeer. Eerder keerden diverse europarlementariërs zich al tegen het principe dat al het verkeer continu 'preventief wordt gefouilleerd'. Sophie in 't Veld, D66 en lid van de Liberale Fractie in het Europees Parlement, stelde eerder al dat dit haaks staat op de vrijheden van burgers.

Dat de maatregelen zo diep ingrijpen op het leven van burgers valt voor een groot deel de Verenigde Staten te verwijten. Eerder werd al bekend dat dit land het hoofdstuk over civiele maatregelen heeft opgetekend. Eerder werd de vrees uitgesproken dat daarom veel maatregelen lijken op de fel bekritiseerde Amerikaanse Auteurswet of wel de DMCA-wetgeving.

Inmiddels is duidelijk dat de teksten ook daadwerkelijk veel van de DMCA in zich hebben. Zo komt er een verbod om de beveiliging van auteursrechtelijk beschermd materiaal te doorbreken. Daardoor zou het bijvoorbeeld alsnog verboden worden om DVD's te kunnen bekijken op computers met bijna alle Linux-edities.

De VS wil dat in ACTA geregeld wordt dat bij schending van auteursrechten en ander intellectueel eigendom 'statutory damages' worden toegewezen. Deze 'boetes' liggen vele malen hoger dan de geleden schade en kan in de praktijk boetes van miljoenen euro's opleveren voor mensen die een handvol liedjes delen. Onder intellectueel eigendom vallen overigens ook afbeeldingen en teksten, wat inhoudt dat iemand die straks een foto op een forum zet of een stukje tekst overneemt op zijn blog weleens gigantische boeten van vele tienduizenden euro's kan verwachten.

De EU wil dat de boete niet hoger ligt dan de daadwerkelijke inkomstenderving, maar erg sterk is dat verzet niet.  Zo zijn er clausules mogelijk die 'toekomstige schade' meenemen in het bepalen van de boete.

Nederland heeft overigens helemaal niets in te brengen in de onderhandelingen, waarvan de inhoud angstvallig geheim wordt gehouden. Wel zal het verdrag ook voor Nederland gaan gelden.