Van Geel: links leerde niets van periode-Fortuyn

De linkse partijen hebben niets geleerd van de periode-Fortuyn. Dat schrijft CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel op zijn weblog. "Vooral linkse politici buitelen over elkaar heen om in krachttermen afstand te nemen van de PVV en Wilders."

Hij schrijft dat een 'sterk gevoel van déjà vu' zich de afgelopen dagen van hem meester heeft gemaakt. "De politiek lijkt zonder lessen getrokken te hebben de geschiedenis te herhalen van de campagne van 2002. Alleen de namen zijn veranderd."

Fortuyn, die vlak voor de verkiezingen in 2002 werd vermoord, klaagde dat hij werd 'gedemoniseerd' door onder meer de PvdA en D66. PVV-leider Geert Wilders speelt nu de rol van Pim Fortuyn en PvdA-leider Wouter Bos heeft het stokje overgenomen van Ad Melkert, meent Van Geel.

Tijdens een televisiedebat stelde SP-fractievoorzitter Agnes Kant gisteren dat Wilders een gevaar is voor de samenleving, en verwees daarbij naar 'de geschiedenis'. Hiermee heeft zij de 'nominatie binnen voor de Thom de Graaff van deze campagne', schrijft Van Geel. De D66'er maakte destijds een 'even smakeloze verwijzing' naar het Achterhuis. Bos nam tijdens het debat overigens scherp afstand van de vergelijking die Kant maakte.

Ook de oproep van oud-staatssecretaris Frans Timmermans (PvdA) om een 'cordon sanitaire' rond Wilders te vormen is niet goed, vindt Van Geel. "De politiek lijkt te vergeten, in hun aversie van de stijl en agressie van hun debatopponent, dat er in Nederland honderdduizenden zo niet miljoenen mensen rondlopen die dagelijks de problemen ervaren die Wilders adresseert."

Van Geel roept zijn collega's op om hun energie 'eens wat meer te steken in het zoeken van oplossingen voor de echte problemen', in plaats van enkel het bestrijden van de 'oplossingen' van Wilders. "Ik ga daar in ieder geval niet aan mee doen, want ik herken wel degelijk veel van de problemen."