RWE krijgt geen belang in kerncentrale Borssele

Het Duitse RWE krijgt geen aandeel in de kerncentrale in Borssele. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem vandaag in een bodemprocedure bepaald. De rechtbank had in een kort geding in juli al bepaald dat de energiereus geen rol krijgt in het beheer van de kerncentrale.

De energiebedrijven Essent en Delta hebben ieder een belang van vijftig procent in de Elektricteits Productiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), dat eigenaar is van de kerncentrale. RWE, dat Essent heeft overgenomen, wilde ook het belang in de kerncentrale overnemen.

Delta wilde het belang van Essent echter zelf verwerven en sleepte Essent en RWE voor de rechter. Hetzelfde gebeurde met de 136 aandeelhouders van Essent, provincies en gemeenten.

Delta voerde aan dat is afgesproken dat de kerncentrale volledig bij de overheid blijft. Omdat een groot deel van de aandelen van RWE niet in publieke handen is, zou RWE de kerncentrale niet over mogen nemen. Essent stelde dat de uitspraken van Delta juridisch niet kunnen worden onderbouwd, maar het hof stelde Delta in het gelijk.