Justitie incasseert 50 miljoen met pluk-ze-wet

Justitie heeft vorig jaar 50 miljoen euro via de pluk-ze-wet geïncasseerd. Dat is veel meer dan in 2008, toen 31 miljoen euro werd binnengehaald. Door nieuwe wetgeving moet dit in de toekomst nog meer worden.

Vijftien miljoen euro werd geïnd door schikkingen te treffen met criminelen. In zulke gevallen betaalt de verdachte justitie een bedrag. In ruil daarvoor hoeft hij niet voor de rechter te verschijnen.

Justitie incasseerde elf miljoen euro aan verbeurdverklaringen. Dat gebeurt als een rechter bepaalt het vermogen van een verdachte af te pakken. In 2008 werd langs deze weg acht miljoen euro geïncasseerd.

Zodra een onderzoek naar een crimineel met veel vermogen vaart krijgt, legt justitie beslag op zijn vermogen. Pas als iemand schuldig is bevonden, kan hij worden geplukt. Doordat strafzaken jaren kunnen duren, had justitie in 2009 in totaal beslag gelegd op zeshonderd miljoen euro en dat cijfer groeit.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend om de mogelijkheden van justitie te verruimen. Zodra iemand is veroordeeld, mag justitie niet meer nagaan of hij elders nog meer vermogen heeft verstopt. De wetswijziging moet dat veranderen.