Labyad blijft met beide benen op de grond

Zakaria Labyad heeft een stormachtige week achter de rug. De 16-jarige voetballer beleefde namelijk zijn debuut in de Europa League tegen Hamburger SV (3-2) en kwam ook afgelopen zondag, tijdens het treffen met RKC Waalwijk (5-1), binnen de lijnen.

"Fantastisch om mee te maken," liet Labyad, terugkijkend op zijn eerste officiële wedstrijden in de selectie, weten. "Vóór je invalt, voel je je hart wel even kloppen. Maar als je eenmaal binnen de lijnen staat, ben je alles vergeten en doe je gewoon je ding. De trainer zei dat ik mezelf en rustig moest blijven en vanuit de positie moest spelen. Mijn doelstelling is nu om meer speelminuten te maken. Daarom was ik ook blij dat ik tegen RKC een hele helft mocht meedoen."

Labyad gaf dan ook toe dat zijn ontwikkeling in een stroomversnelling terecht is gekomen. "Soms zit ik na te denken en dan besef ik hoe snel het allemaal gaat. Twee jaar geleden was ik zo blij, omdat ik naar de C1 was gepromoveerd. Nu zit ik vaak bij de selectie en train ik met de 'grote' jongens! Ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb, maar dit is al fantastisch."

"Ik heb nog zoveel te leren. Als ik nu met het eerste elftal train, dan merk ik dat ik aan alles nog moet werken. Op alle gebieden, of het nu over fysiek, tactiek, techniek, loopacties of vrijlopen gaat. Ik ben nog volop aan het leren, maar ik geniet ook van elke minuut. Het is hard werken en wie weet waar mijn toekomst ligt. Op dit moment ben ik bezig om zoveel mogelijk te leren."

Daarnaast gaf Labyad ook toe veel van Ibrahim Afellay op te steken. "Bij alles wat hij doet, blijft hij zo rustig. Zowel naar de media toe als in de groep met de andere spelers. Hij toont belangstelling en praat veel met mij. Binnen en buiten het veld. Hij is een echte prof. En je kunt ook heel veel lol met hebben. Hij is net als een broer voor mij."