Bos verwijt CDA krokodillentranen

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel plengt krokodillentranen wanneer hij de machocultuur in de politiek hekelt. "Het spook dat hij bestrijdt heeft het CDA zelf in het leven geroepen", zei PvdA-leider Wouter Bos vandaag in een reactie op een interview met Van Geel in de Volskrant.

Van Geel vreest dat het land onregeerbaar wordt omdat steeds meer partijen bepaalde standpunten niet-onderhandelbaar verklaren, zo liet hij vandaag optekenen. Als voorbeelden noemde hij de PvdA die samenwerking met de PVV uitsluit en de PVV van Geert Wilders die de verhoging van de AOW een breekpunt noemt.

'Buitengewoon onverstandig' allemaal, meent Van Geel. "We weten allemaal dat er na de verkiezingen weer moet worden samengewerkt, dus wie is er dan straks teleurgesteld? De kiezer, die dacht dat er geen water bij de wijn zou worden gedaan."

Bos wees er echter op dat het CDA het sluiten van compromissen zelf in een kwaad daglicht te stellen, door bij de vorige campagne in 2006 het concept van de 'draai' te introduceren. "Dit is een fenomeen dat het moeilijk maakt om van gedachten te veranderen en compromissen te sluiten."

Van Geel zei verder dat de PvdA beter is in uitgeven dan in bezuinigen. "Dat is een constante." De voormalig minister van Financiën noemt dit een 'bizar verwijt'. Hij wijst er op dat het vooral de CDA-bewindslieden waren die de afgelopen jaren niet bereid waren om water bij de wijn te doen. De ministers van Justitie Ernst Hirsch Ballin, van Volksgezondheid Ab Klink en van Verkeer Camiel Eurlings waren 'notoir weigerachtig' als het op bezuinigen aankwam.

Zijn eigen PvdA-bewindslieden -staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma en van Volksgezondheid Jet Bussemaker- waren wel bereid om 'hele forse bezuinigingen' voor hun rekening te nemen.