Twee panden verzakt langs route N/Z-lijn

Twee panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam aan de route van de Noord/Zuidlijn zijn verzakt. In 2008 liepen door werkzaamheden aan de metrolijn meerdere panden in de straat forse schade op, maar van een verband met de werkzaamheden is nu volgens de gemeente geen sprake. De schade valt mee, zegt een woordvoerder. "Er is geen acuut gevaar."

De recente verzakkingen zijn volgens het projectbureau Noord/Zuidlijn het gevolg van de slechte funderingen van de oude panden. Die worden de komende weken met spoed vervangen. De gemeente staat de eigenaren van de panden financieel en met advies bij.

Een banketbakker en een klokkenmaker in de panden laten vandaag in Het Parool weten te twijfelen aan de vermeende onschuld van het projectbureau. Volgens de klokkenmaker, die kampt met scheuren in de muur en klemmende ramen, tasten de werkzaamheden het grondwaterpeil aan en zijn de funderingen daardoor versneld achteruitgegaan.

Er vinden volgens de gemeente momenteel nauwelijks werkzaamheden plaats. Alleen de grond wordt bevroren, maar dat zou geen invloed hebben op het grondwaterpeil. Sterker nog, volgens de gemeente komt het door het monitoringssysteem dat de verzakkingen zijn opgemerkt. "Bij tig panden elders in de stad gebeurt dit ook, maar daar merken ze het niet."