Aantal online stemadviezen nadert miljoen

Al bijna een miljoen mensen hebben via internet een stemadvies gekregen. Stemwijzer gaf tot vanochtend zo'n 630 duizend adviezen. De teller bij concurrent Kieskompas staat op 320 duizend. De aantallen lopen naar verwachting in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen woensdag nog flink op.

Een woordvoerder van de Stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek verwacht dat uiteindelijk ongeveer evenveel mensen de hulp van een stemwijzer inroepen als vier jaar geleden. Toen werden zo'n 1,1 miljoen adviezen gegeven.

Dat is opvallend omdat voor minder gemeenten een test beschikbaar is. Een aantal gemeenten is overgestapt naar de site van Kieskompas, die in 2006 nog niet bestond, van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Stemwijzer bedient nu 52 gemeenten en deelgemeenten. Kieskompas heeft 64 testen beschikbaar.

Welk advies het vaakst uit de computer rolt, wil Stemwijzer niet meer uit de doeken doen. Volgens de zegsman geven die cijfers een verkeerd beeld omdat het geen goede voorspeller is voor de populariteit van een partij. Vier jaar geleden was GroenLinks het meest gegeven stemadvies.

De kieshulpen op internet kunnen nog worden gebruikt tot de stembureaus woensdag om 21.00 uur sluiten.