Stijging aantal schuldsaneringen houdt aan

Het aantal schuldsaneringen is eind vorig jaar opnieuw gestegen. De rechter sprak in het laatste kwartaal negentien procent meer schuldsaneringen uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook in het derde kwartaal was er al een stijging. Dat was toen voor het eerst sinds het einde van 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar zijn in totaal negenduizend schuldsaneringen uitgesproken. Dat waren er 250 minder dan in het jaar ervoor. De lichte daling komt door het begin van vorig jaar toen er nog een forse daling was. Die werd bijna helemaal teniet gedaan in de tweede helft van het jaar. Vooral eenmanszaken kwamen in de problemen. Schuldsaneringen bij deze groep zitten al sinds het tweede kwartaal van 2009 in de lift.

In Zeeland nam het aantal uitgesproken schuldsaneringen vorig jaar met zeventig fors af. De grootste stijging was in Friesland. Daar werden 54 procent meer schuldsaneringen uitgesproken. Ook in Groningen en Noord-Holland nam het aantal uitspraken fors toe.

Een rechter spreekt een schuldsanering uit als er geen andere mogelijkheden meer zijn om problematische schulden op te lossen. Onder toezicht van een bewindvoerder worden de schulden volgens een strikt regime zoveel mogelijk afgelost. Schuldeisers moeten hieraan meewerken.

Meestal na drie jaar wordt de restschuld kwijtgescholden. Daarmee wordt voorkomen dat iemand jarenlang door zijn schulden word achtervolgd.