Activision begraaft King's Quest: The Silver Lining

Velen van jullie kennen ongetwijfeld de adventuregames van King's Quest wel. In de jaren '80 en '90 was dit een van de meest succesvolle reeksen adventures van Sierra, naast o.a. Leisure Suit Larry, Police Quest en Space Quest. Het spreekt dan ook voor zich dat King's Quest een grote groep fans heeft. In 1998 is het allerlaatste officiële deel verschenen en daarom besloot een groep fans in 2002 om een eigen vervolg te maken. Phoenix Online Studios werd de naam van de groep ontwikkelaars en zij verkregen het recht om een niet-commerciële game te maken onder de U.S. Fair Use Copyright Law

In 2005 echter belandde er een brief in de bus van Phoenix Online met een cease-and-desist verklaring. Vivendi Universal, eigenaars van de King's Quest IP destijds, eisten dat de ontwikkeling gestaakt zou worden. In de maanden die volgden vonden een aantal gesprekken tussen Vivendi en Phoenix plaats en het resultaat was dat Vivendi ermee instemde dat een vervolg toch mocht komen, zolang het maar een niet-commerciële release zou zijn.

Intussen zijn Vivendi en Activision gefuseerd tot Activision Blizzard. Het beleid is blijkbaar ook gewijzigd met betrekking tot de Sierra licenties en de nieuwe eigenaar heeft er geen trek in als er een game komt die gemaakt is door fans, ook niet als ze er geen geld mee gaan verdienen. Daarmee lijkt het doek definitief gevallen te zijn voor "The Silver Lining", zoals de game zou gaan heten. Gesprekken tussen Activision en Phoenix Online Studios hebben geen effect gehad en al het werk is voor niets geweest. 

King's Quest IX The Silver Lining