Vancouver Update 0:10 uur

Vannacht worden de Olympische Spelen in Vancouver afgesloten. Vandaag zijn de laatste medailles uitgereikt, waardoor dit de laatste Update zal zijn. Over enkele uren zal de vlam gedoofd worden en richt het olympische circus zich op de Zomerspelen van 2012 in Londen.

De langlaufers legden traditioneel op de laatste dag de 50 kilometer af. Ditmaal was de klassieke stijl uitgekozen en het veld bleef lang bijeen. In de sprint wist Petter Northug het één-na-laatste goud van deze Spelen voor zich op te eisen. De Noor bleef Axel Teichmann maar nipt voor.

Het ijshockey had de gedroomde finale. Thuisland Canada moest het opnemen tegen de Verenigde Staten. Canada pakte de leiding in de eerste periode en leidde na tweemaal twintig minuten met 2-1. In de laatste seconden van de reguliere speeltijd kwam de Verenigde Staten langszij, waarna een verlenging noodzakelijk werd. Voor Canada was Sidney Crosby de held door in de verlenging de winnende goal te scoren en zo de Spelen voor het thuisland helemaal geslaagd te maken.

De Spelen kregen van de Chef de Mission van Nederland Henk Gemser een acht. Hij roemde het collectief van de Nederlandse ploeg, alsmede het incasseringsvermogen. Kroonprins Willem-Alexander noemde de Spelen geslaagd. "De organisatie heeft het goed gedaan." Tenslotte maakten de rodelaars een goed gebaar, omdat ze voor hun overleden collega Nodar Kumaritashvili geld inzamelden.