Northug wint vijftig kilometer klassieke stijl

Petter Northug is olympisch kampioen geworden op de vijftig kilometer klassieke stijl. De Noor versloeg in de sprint de Duitser Axel Teichmann en de Zweed Johan Olsson. Het was het tweede goud voor Northug nadat hij eerder met de estafette ook een gouden medaille won.

Lange tijd gebeurde er vrij weinig tijdens de vijftig kilometer en leek alles in de laatste kilometers beslist te gaan worden. Bij het ingaan van de laatste ronde van vijf kilometer waren er zeventien man die om de zege zouden gaan strijden. Daarbij zaten de meeste topfavorieten. Even later leek de Tsjechische topfavoriet Lukas Bauer te moeten afhaken, maar kwam toch weer terug in de groep. Ook titelverdediger Georgio Di Centa kende een moeilijk moment.

Een groepssprint zou in het voordeel zijn voor de Noor Petter Northug, die over een sterkte eindsprint bezit. Echter leek niemand meer de kracht te hebben een forsing te voeren, totdat Axel Teichmann in de aanval ging. Hij had een klein gaatje op Northug, die al vroeg zijn eindsprint inzette. Hij ging vlak voor de finish Teichmann voorbij en pakte zijn eerste individuele gouden medaille op deze Spelen. Het brons was voor de Zweed Johan Olsson.