Hoogopgeleide Marokkaanse jongere stemt D66

Hoogopgeleide Marokkaanse en Turkse jongeren stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op D66. De PvdA en GroenLinks staan bij hen op een goede tweede en derde plek. De meeste jongeren vinden Alexander Pechtold (D66) de meest aansprekende politicus, gevolgd door Femke Halsema (GroenLinks). Dat gaven zij aan tijdens een onderzoek naar hun stemgedrag.

Lokale partijen trekken hen niet aan. "Slechts 3 procent van de jongeren is van plan om op zo'n partij te stemmen", liet een onderzoekster van het bureau Labyrinth uit Utrecht weten. Labyrinth peilde de mening van ruim tweehonderd Marokkaanse en Turkse jongeren. De overgrote meerderheid zou nooit overwegen om op de PVV en TON te gaan stemmen. Ook de SGP en de ChristenUnie kunnen op weinig steun van de jongeren rekenen.

De helft van de ondervraagden noemt onderwijs een van de belangrijkste thema's. Ook integratie en economie bepalen hun stemkeuze. Veiligheid, kunst en cultuur spelen vrijwel geen rol. Labyrinth deed het onderzoek samen met Stichting de Nieuwe Generatie. Deze stichting wil de integratie in Nederland bevorderen.