Nauwelijks schade door tsunami na beving Chili

De tsunami die voortkwam uit de aardbeving in Chili heeft nauwelijks schade aangericht. Honderdduizenden Japanners hebben voor niks een veilig heenkomen gezocht. Ook andere gebieden tussen Japan en Chili, waaronder Hawaï, bleven gespaard. Chili werd gisteren getroffen door een van de zwaarste aardbevingen ooit. De autoriteiten denken dat zeker driehonderd mensen zijn omgekomen.

De hoogste golf werd volgens het Japans meteorologisch agentschap in het noorden gemeten. De golf was negentig centimeter hoog. Aanvankelijk werd gevreesd dat de tsunami net zo groot zou worden als de vloedgolf die in 2004 de ochtend na Kerstmis 230 duizend levens in de Indische Oceaan eiste. Niemand was toen gewaarschuwd. Nu gebeurde volgens de autoriteiten het tegenovergestelde. Iedereen werd gewaarschuwd terwijl er niks aan de hand was.

Japan had langs de hele oostkust alarm geslagen. Steden aan de noordkust evacueerden ongeveer vierhonderdduizend inwoners op lager gelegen gebieden. Op de televisie werd voortdurend de ernst van de situatie onderstreept. Golven van drie meter hoog werden verwacht.

Families vluchtten in auto's, maar er was geen sprake van verkeersopstoppingen of paniek. Vissers zetten hun boten vast, de politie patrouilleerde over het strand en riep mensen via luidsprekers op het gebied te verlaten. In Hawaï deden zich soortgelijke taferelen voor. Tegen de namiddag was alles weer zoals altijd. In Californië maakte de tsunami ook weinig indruk. Een surfwedstrijd ging door zoals gepland.

Japan is niet voor niets zo voorzichtig. In 1993 kwamen meer dan 200.000 mensen om door een tsunami die aanspoelde op het kleine eiland Okushiri. In 1960 kwamen 140.000 mensen om door een tsunami die voortkwam uit een aardbeving bij Chili.

In Tonga vluchtten vijftigduizend mensen het binnenland in. De golf was daar twee meter hoog, maar heeft voor zover bekend niet tot schade geleid. In september kwamen nog negen mensen in Tonga om door een tsunami. In Australië was de golf een halve meter hoog. Ook daar is geen schade gemeld.

[UPD] 10.30 uur

De golven in Japan waren aanvankelijk klein, maar worden steeds hoger. Een havengebied in de stad Nemuro zou onder water staan. De golven kunnen nog hoger worden. Daarom trekt de Japanse meteorologische dienst de tsunamiwaarschuwing nog niet in. De kustgebieden blijven ontruimd.