Ziekenhuispersoneel tweeduizend keer aangevallen

Vorig jaar is meer dan tweeduizend keer sprake geweest van agressie- of geweldsincidenten tegen ziekenhuispersoneel. Dat meldt RTL Nieuws vandaag na onderzoek onder 44 ziekenhuizen.

De tweeduizend geregistreerde incidenten zouden slechts het topje van de ijsberg vormen, aangezien veel medewerkers het niet melden als ze worden uitgescholden, bedreigd of mishandeld. Slechts in twee procent van alle gevallen in 2009 stapte het ziekenhuis of de medewerker naar de politie. Veel medewerkers zouden bang zijn om naar de politie te stappen, omdat hun naam dan bekend wordt bij de dader. Zij vrezen represailles.

Vooral op de spoedeisende hulp worden medewerkers geconfronteerd met geweld en agressie. De meeste ziekenhuizen melden een toename van verbaal geweld. Van de in totaal 2070 meldingen gaat het in 78 procent van de gevallen om scheldpartijen of bedreigingen met de dood. Bij de overige 22 procent gaat het om bijvoorbeeld schoppen, slaan of bijten.

Steeds vaker zouden familieleden van patiënten zich daarbij gewelddadig en agressief gedragen. Verantwoordelijke voor het arbeidsomstandighedenbeleid in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch Riet Koolen zegt dat familieleden vaak vinden dat de patiënt niet snel genoeg wordt geholpen, waarop ze stennis gaan schoppen.

VVD-Kamerlid Fred Teeven noemt de cijfers schokkend. "Medewerkers moeten niet geterroriseerd worden. Als er geen aangifte is gedaan maar er wel bewijs is moet het Openbaar Ministerie vervolgen." CDA-Kamerlid Marleen de Pater vindt dat ziekenhuizen altijd aangifte moeten doen. "We moeten regelen dat dit ook anoniem kan."