'Aantal landen gaat 'failliet' door crisis'

"Na elke bankencrisis zien we een aantal landen die hun betalingen niet langer kunnen nakomen. Dat gebeurt meestal een paar jaar na zo'n crisis. Ik voorspel dat we dit nu opnieuw zullen meemaken." Dat zegt Harvard University-professor Kenneth Rogoff vandaag op een economisch forum in Tokio.

Eerder werkte Rogoff als hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en voorspelde hij in 2008 de val van de grote Amerikaanse banken. Volgens de professor zullen financiële markten de rente verder opdrijven waardoor zwakke landen als Griekenland en Portugal dieper in het moeras terecht komen.

Rogoff: "Wanneer dat zal gebeuren is erg moeilijk te voorspellen, maar gebeuren zal het. Rijke landen als Duitsland, de VS en misschien Japan krijgen te maken met een vertraagde groei. Wanneer de rente stijgt zit er voor hen niets anders op dan de broeksriem aan te spannen. Maar dat zullen ze ook doen."

Renteverhogingen zullen zowel bezuinigingen als belastingverhogingen triggeren, aldus de econoom. Rogoff voorspelt ook dat Griekenland uiteindelijk een bailout van het IMF zal krijgen, en niet van andere eurolanden.


(Bron: RTL Z)