Koninklijke uitvaart voor dode walvis

Duizenden Vietnamese vissers hebben een dode walvis van vijftien ton vandaag een koninklijke uitvaart bezorgd. De vissers verzamelden zich in een dorp in het zuiden van het land om tijdens een begrafenis hun eer te bewijzen aan het dier dat zij 'Uwe Hoogheid' noemden.

Bijna tienduizend mensen deelden mee in het afscheid van het zestien meter lange schepsel dat gisteren op de kust werd gesleept. Ze brandden wierook en zijn van plan een tempel op te trekken op de plek waar de walvis begraven wordt.

In de Vietnamese visserijcultuur is de walvis heilig. De dieren worden aangesproken met de titel 'ngai', hetzelfde woord dat is weggelegd voor koningen, keizers en andere hoogwaardigheidsbekleders. "Iedere keer dat een walvis aanspoelt, dood of levend, denken plaatselijke vissers dat het dier geluk en veiligheid brengt", aldus Do Tien Ha van de kustwacht.

De dode walvis werd zondag 42 kilometer voor de kust aangetroffen. Tientallen vissers op tien boten deden er een dag over om het dier de kust op te slepen.