Bos: IJsland mag minder rente betalen

De Nederlandse en Britse delegaties hebben IJsland aangeboden rente op voorgeschoten Icesave-gelden aan te passen en deels kwijt te schelden. Dit schrijft minister Wouter Bos van Financiën vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bos zegt hierin dat voorstellen waarmee de IJslanders vorige week nog kwamen niet voldeden aan de voorwaarden die hij zelf met zijn IJslandse ambtgenoot Steingrimur Sigfusson en leiders van de grootste IJslandse oppositiepartijen was overeengekomen.

Hierop is samen met de Britten besloten een eindbod neer te leggen bij de IJslandse minister. Hierin blijft de volledige terugbetaling van de hoofdsom overeind. Wel wordt de rente op de lening aangepast. "Ten eerste zou IJsland over 2009 en 2010 geen rente hoeven te betalen", aldus Bos. "Daar bovenop hebben wij aangeboden om de huidige vaste rente om te zetten in een variabele rente."

Met deze laatste aanpassing sluiten Nederland en het Verenigd Koninkrijk zich aan bij de lening die IJsland al afsloot bij andere Scandinavische landen.

Nederland en Groot-Brittannië schoten IJsland in totaal 3,8 miljard euro voor ter compensatie van gedupeerde Icesave-spaarders. De IJslandse wet waarin een eerder akkoord over terugbetaling zou worden bekrachtigd, weigerde president Olafur Ragnar Grimsson te ondertekenen.