Karadzic vraagt om verder uitstel proces

Radovan Karadzic gaat op 1 en 2 maart zijn openingsverklaring afleggen, als het Joegoslavië-Tribunaal zijn proces wegens oorlogsmisdaden en genocide hervat. De ex-president van Republika Srpska voelt zich echter onvoldoende voorbereid om vervolgens de getuigen van de aanklagers kruisverhoren af te nemen.

Karadzic dient daarom deze week nog een verzoek in om verder uitstel van de rechtszaak. Dit heeft het ANP vandaag vernomen van Peter Robinson, een van de juridisch adviseurs van Karadzic, die zich zelf verdedigt voor het VN-hof in Den Haag.

Het Karadzic-proces begon op 26 oktober 2009. Karadzic bleef weg bij de openingsverklaring van de aanklagers uit protest tegen het feit dat hij naar eigen zeggen onvoldoende voorbereidingstijd heeft gehad. De rechters wezen daarop Richard Harvey aan als 'stand-by' advocaat die de verdediging moet overnemen als Karadzic de rechtsgang blijft dwarsbomen. De zaak werd geschorst tot 1 maart om de Britse advocaat tijd te gunnen om zich op die eventuele taak voor te bereiden.