Agent niet vervolgd voor neerschieten messenzwaaier

Een agent die in augustus in Den Bosch een man in zijn been schoot omdat hij met een mes naar hem zwaaide, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de agent genoeg geprobeerd om de situatie op een andere manier op te lossen en handelde hij uit zelfverdediging.

De agent was op 6 augustus met collega's naar de Zuiderplas gegaan na een melding dat iemand was bedreigd met een mes. De agenten werden vervolgens ook bedreigd door de verdachte.

De man was onder invloed van flink wat alcohol en drugs. Hij zei volgens justitie dat het hem niets uitmaakte, dat hij de agenten 'kapot' zou steken en dat ze zich nergens mee moesten bemoeien. Twee agenten gebruikten pepperspray, maar de messentrekker was niet onder de indruk. Hij liep door richting de agent die hem uiteindelijk neerschoot.

Voordat de agent zijn wapen trok, zei hij tegen de verdachte dat hij het mes moest laten vallen. Toen de verdachte niet luisterde, gebruikte de agent ook pepperspray. De verdachte bleef met het mes zwaaien, waarop de agent zijn wapen pakte en opnieuw waarschuwde. De man bleef doorlopen. Toen hij vlakbij was, schoot de agent op zijn benen.

Justitie houdt er rekening mee dat de man al anderen had bedreigd en dat hij meer gevaar had kunnen opleveren als de agenten hem niet hadden tegengehouden. De verdachte is 7 december veroordeeld tot een halfjaar cel en zes maanden voorwaardelijk voor het bedreigen van een man en enkele agenten.

Submitter:  Bron: Novum