Venezuela bewapent boerenmilities

De socialistische regering van de Venezolaanse president Hugo Chavez bewapent in agrarische gebieden boerenmilities. De milities worden uitgerust door het leger en moeten arme boeren beschermen tegen bendes die door rijke boeren op hen zouden worden afgestuurd. Venezolaanse veehouders en landeigenaren reageren bevreesd.

"Geconfronteerd met aanvallen op boeren door een escalatie van agressie, sabotage en huurmoorden door de meest reactionaire krachten in onze samenleving, is het de taak van de staat (...) deze arme boeren te beschermen", schreef Chavez gisteren in een krantencolumn.

De milities moeten ook het leger bijstaan in het geval van een buitenlandse invasie in Venezuela, zei Chavez, die herhaaldelijk heeft aangegeven de Verenigde Staten ervan te verdenken een oogje te hebben op de olievoorraden van het land.

Volgens de regering zijn sinds 2001 driehonderd arme boeren vermoord, cijfers die door landeigenaren worden weersproken. Zij zeggen dat de regering hen probeert zwart te maken in de hoop de gunst van de arme plattelandsbevolking te winnen.