IJshockeyers Zweden solide naar kwartfinales

De ijshockeyers van Zweden hebben ook hun derde wedstrijd op de Olympische Spelen in Vancouver in winst omgezet. Daardoor hebben zij net als de Verenigde Staten negen punten uit drie wedstrijden gehaald, wat ze rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinales opleverde. Finland werd met 3-0 verslagen. Finland plaatst zich door een beter doelsaldo als vierde ploeg alsnog rechtstreeks.

Loui Eriksson, de scherpschutter van de Dallas Stars, was tweemaal trefzeker. Beide keren was Niklas Backstrom, één van de beste passers uit de NHL, bij de treffer betrokken. Backstrom maakte zelf de 2-0. Goalie Henrik Lundqvist wist alle twintig schoten op doel van de Finnen de stoppen.

De Zweden waren in de eerste periode een stuk sterker getuige het 16-5 voordeel in aantal schoten op doel. In een vijf tegen drie-situatie opende Zweden de score via Eriksson. De Zweden hebben echter het hele toernooi al iets meer moeite met scoren dan de andere favorieten en wisten dan ook de rest van de periode het overwicht niet op het scorebord uit te drukken.

In de tweede periode gebeurde dat wel via Backstrom. Hij versloeg Miikka Kiprusoff uit een pass van Henrik Sedin. Vervolgens pakten de Zweden vijf straffen op rij, maar Finland wist hier niet van te profiteren. Dit kwam met name door het goede spel van Lundqvist die in topvorm bleek. Zweden scoorde wel in de eerste powerplay-mogelijkheid.

Vlak hierna was er wat opschudding toen Joni Pitkanen een elleboogstoot uitdeelde aan Patric Hornqvist. Hornqvist raakte hierbij geblesseerd en Pitkanen werd de rest van de wedstrijd geschorst. Zweden probeerde in de derde periode nog het doelsaldo op te vijzelen om de VS voorbij te gaan in doelsaldo voor de eerste plaats in de play-offs, maar Kiprusoff voorkwam een grotere nederlaag voor de Finnen.