PvdA: Balkenende liegt drie maal

Anderhalve dag na de val van het vierde kabinet-Balkenende is het over en weer beschuldigen en beschimpen tussen CDA en PvdA volop bezig. PvdA-minister Ronald Plasterk beschuldigde premier Jan Peter Balkenende ervan dat die in het programma Buitenhof zeker drie onwaarheden had gebezigd.

Plasterk deed dat zondagmiddag nadat de PvdA-top overleg had gevoerd op het partijbureau in Amsterdam. Eén van de onwaarheden is volgens Plasterk dat CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vrijdagavond wel degelijk met aftreden heeft gedreigd in de ruzie over Uruzgan. Balkenende zei in Buitenhof dat dat niet waar was.

Volgens Plasterk heeft Verhagen tegenover meerdere PvdA-ministers zijn dreigement geuit. PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak zei zondag dat PvdA-leider Wouter Bos op de ochtend van 4 februari heel duidelijk aan premier Balkenende had laten weten dat Uruzgan voor de PvdA definitief een 'no go' was.

Dat Balkenende of Verhagen vervolgens niet op "een rode knop bij de NAVO" hebben gedrukt, noemt zij onbegrijpelijk. Binnen de PvdA-top wordt Verhagen er ook van beschuldigd dat hij met een solo-actie in de afgelopen maanden internationaal de indruk heeft gegeven dat de PvdA wel zou bijtrekken en Nederland uiteindelijk toch wel in Uruzgan zou willen blijven. "De consequentie van zijn hoogspel is dat we daar nu helemaal niks meer doen."

'Maxime Verhagen (CDA) gaf buitenland onterecht indruk dat PvdA wel akkoord zou gaan met verlenging'