Koning krijgt brief over 'racistisch' Kuifje

Het zit Kuifje niet mee. Moet hij al een boete betalen omdat hij zou aanzetten tot roken, nu wordt de stripheld ook nog beticht van racisme. Bij de Belgische koning Albert is namelijk een brief op de mat geploft waarin een Congolese student Kuifje beschuldigt van racisme.

De Belgische koning is namelijk uitgenodigd op een feest ter ere van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de voormalige Belgische kolonie. Een uitstekend moment om te klagen over een oud Kuifje-album uit 1931, vindt Bienvenu Mbutu Mondondo.

Volgens de student is 'Kuifje in Afrika' racistisch. "In Kuifje in Afrika worden de zwarten voorgesteld als domme kinderen die niet weten hoeveel twee plus twee is en die voor de blanken op de knieën moeten. Zulke albums mogen in de 21ste eeuw niet meer verkocht worden", oordeelt Mbutu.

In de brief aan het opperhoofd van onze zuiderburen brengt de Congolees het echter wel iets genuanceerder. "Dit album wordt door de quasi-meerderheid van de Congolezen beschouwd als een slechte herinnering aan gedragingen van mensen uit een bepaald tijdperk, die ons beschouwden als inferieure wezens. Daarom heb ik de Belgische rechtbank gevraagd om het racistische stripverhaal dat Kuifje in Afrika toch wel is, te laten verbieden voor uw vertrek naar de Congolese republiek", schrijft hij.

Mbutu zal morgen de rechtbank verzoeken het stripalbum na 79 jaar van de schappen te halen. Een eerder verzoek bij de rechtbank ligt al jaren stof te happen. "Volgens ons heeft de onderzoeksrechter gewoon geen zin om eraan te beginnen. Hergé en de stichting Moulinsart, die zijn erfenis beheert, zijn heilig in dit land. Daar mag je niet aankomen", besluit de beste man.

Kuifje in Afrika
'Werken jij'