Balkenende: aanzien NL geschaad

De val van het kabinet is slecht geweest voor de reputatie van Nederland in het buitenland. Volgens demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) is het beeld van Nederland 'verre van florissant'.

"Men begrijpt niet wat we doen", zei Balkenende vandaag in het tv-programma Buitenhof, in zijn eerste interview na de val van het kabinet. Hij trok de vergelijking met het referendum in 2006, toen Nederland 'nee' zei tegen de Europese grondwet. "Toen heb je ook gezien dat het buitenland zei: wat gebeurt er nu met Nederland?"

Balkenende erkent dat Nederland voor een relatief klein land veel heeft gedaan in Uruzgan. Juist daarom heeft Nederland veel invloed gewonnen, zei Balkenende. "Als je meer doet dan van je kan worden verwacht, krijg je ook meer." Zo kon het gebeuren dat Nederland de afgelopen tijd mocht aanschuiven bij de G20, het overleg van twintig landen met grootste economieën ter wereld.

Balkenende zei de val van het kabinet niet als een persoonlijke nederlaag te zien. "Het was onvermijdelijk. Het is beter om er een punt achter te zetten dan door te gaan als kabinet terwijl je weet dat er een fundamenteel probleem is."

Balkenende neemt het PvdA-leider Wouter Bos kwalijk dat hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer herhaalde dat een langer verblijf in Uruzgan voor hem geen optie was. "Zo werd verdeeldheid binnen het kabinet in de Kamer geëtaleerd. Dat is onbestaanbaar", zei Balkenende. Hij noemde het debat een genante vertoning.