Val kabinet levert PvdA vier zetels op

De PvdA krijgt na de val het kabinet vier zetels erbij als er nu verkiezingen worden gehouden. Daarmee stijgt de partij van vijftien naar negentien zetels, wat overigens nog steeds een verlies van veertien zetels inhoudt ten opzichte van wat de partij nu heeft. Voormalig coalitiegenoot CDA verliest één zetel en komt op 26 zetels uit. Dat blijkt uit de wekelijks peiling van Maurice de Hond.

De partij van Wouter Bos was als sinds donderdag bezig aan een opmars in de peilingen. De partij staat volgens de huidige prognose nu zeven zetels achter op het CDA, wat nog steeds de grootste partij is. De SP verliest twee zetels -vooral aan de PvdA- en komt daarmee op elf terecht. GroenLinks verliest er één en zakt naar dertien zetels. De VVD wint één zetel en komt op 23 uit, de PVV verliest er één en staat op 24. D66 blijft stabiel met twintig zetels.

Jan Peter Balkenende heeft aan populariteit ingeboet. Zestien procent van de kiezers wil hem terug als premier. Van de CDA-stemmers wil 36 procent hem als lijsttrekker, terwijl Balkenende gisteren liet weten dat hij deze taak wil blijven vervullen. Zestig procent van de kiezers vindt het niet erg dat het kabinet gevallen is. Dit percentage geldt ook voor PvdA-stemmers, een meerderheid van kiezers van het CDA en de ChristenUnie is niet blij met de val.

Drieduizend Nederlanders werden na de val van het kabinet ondervraagd. Woensdag tot en met vrijdag werden al 3500 mensen bevraagd.

Lees ook de FOK!-column Regeren? Niet doen!

Maurice, may I have your votes, please?