Uitslag 1.500 meter heren

Vanavond stond de 1.500 meter voor mannen op het programma bij het langebaanschaatsen. Vooraf beloofde het een spannende strijd te worden en werden de Nederlandse schaatsers niet echt bij de kanshebbers gerekend. Achteraf gezien bleek dat onterecht, want Mark Tuitert wist het tweede Nederlandse goud binnen te slepen.

In de achtste rit kwam de eerste grote naam op het ijs in de Richmond Olympic Oval. Sven Kramer was tijdens de loting gisteren gekoppeld aan de Rus Aleksey Yesin. De Nederlander opende redelijk met 24.0 en de eerste volle ronde was ook prima in orde. Kramer liet het alleen behoorlijk liggen in de tussenronde, daar was het verval te groot. De olympisch kampioen op de 5.000 meter blies zichzelf op en finishte daardoor in 1.47,40.

Twee ritten later was er opnieuw een Nederlander aan de beurt. Simon Kuipers mocht schaatsen. De loting had bepaald dat hij het moest opnemen tegen Teruhiro Sugimori. Kuipers opende prima met 23.5 en ook zijn eerste volle ronde was prima (26.2). De Nederlander won ook in de tweede ronde op het schema Kramer en finishte uiteindelijk in een tijd van 1:46,76 en was daarmee een ruime halve seconde sneller dan Kramer. De Japanner Sugimori zette op dat moment de negende tijd meer met 1.49,19. De Deen Mikael Larsen wist in de tweede rit na de dweilpauze de aanval te openen op Kuipers. De Deen finishde uiteindelijk in 1.46,77 en was daarmee een honderdste langzamer dan Kuipers.

Outsider voor een kans op een medaille Yevgeny Lalenkov moest het in zijn rit opnemen tegen de Italiaan Matteo Anesi. De opening voor Lalenkov was met 23,56 prima te noemen en met 26,4 en 27,6 was Lalenkov sneller qua tussentijd dan de Nederlander Kuipers. De Rus vergooide zijn voorsprong in de slotronde want hij reed de tot dan toe derde en zijn tegenstander de vierde tijd.

De Koreaanse olympisch kampioen op de 500 meter en winnaar van olympisch zilver Tae-Bum Mo nam het in zijn rit op tegen Trevor Marsicano. De Koreaan viel wat tegen met zijn opening 23,7 en ook Marsicano opende rustig. De eerste volle ronde van Mo was net zo snel als die van Kuipers. In de daaropvolgende ronde wisten beide rijders behoorlijk te winnen op de Nederlander, maar alleen Mo was op de eindstreep sneller 1.46,47. Marsicano reed 1.47,85. Regerend olympisch kampioen op het koningsnummer Enrico Fabris nam het in zijn rit op tegen de Canadees Mathieu Giroux. De Italiaan opende voor zijn doen prima met 24.3. De eerste volle ronde viel wat tegen met 26.9 terwijl zijn tegenstander 26.6 op de klokken wist te zetten. Fabris kon daarna zijn ritme wat verhogen en wist hierdoor het verval te beperken tot maar een halve seconde. Fabris finishte in 1.47,02 en daarmee stelde de Italiaan toch enigszins teleur.

De Canadese hoop in bange dagen Denny Morrison reed tegen de Russische medaillekandidaat Ivan Skobrev. Beide heren openden voor hun doen best aardig en Morrison wist daarna zelfs een prima ronde neer te zetten en reed daarmee de snelste ronde tot dan toe gereden. In de tweede volle ronde verloor de Canadees wat tijd op Mo met 27,39 maar was twee tienden sneller dan Simon Kuipers. Ivan Skobrev besloot op dat moment dat het tijd was om eens wat tempo te maken en wist met 1.46,42 de snelste tijd op de klokken te zetten door een verval van 0,2 seconde te noteren.

Met nog drie ritten te gaan was het weer eens tijd voor een Nederlander op de baan. Mark Tuitert nam het op tegen Havard Bøkko. De Noor werd vooraf al enigszins tot de medaillekandidaten gerekend en ook Tuitert behoorde tot de outsiders. De Nederlander opende in 23,5 en won daarmee 0,7 seconde op de Rus Skobrev. Tuitert zette met 25,8 een prima eerste volle ronde neer en ook de tussenronde was prima in orde. In de slotronde ging het wat moeizamer maar Tuitert zette een tijd neer van 1.45,57 en was daarmee de snelste ooit in Richmond tot op dat moment.

De laatste Nederlander in actie was Stefan Groothuis. De Nederlander die op de 1.000 meter net buiten de medailles wist te eindigen was uit op revanche en op een medaille. Ook Chad Hedrick wil graag een toptijd rijden omdat dit zijn laatste kans is op individueel goud tijdens de Spelen. De opening was voor Groothuis in 23,7 en Hedrick volgde prima in dezelfde tijd. Beide heren liepen vanaf het begin af aan achter de feiten aan en zelfs een eindsprint van Hedrick wist Tuitert niet van het podium te krijgen. De laatste twee die konden voorkomen dat Tuitert er met het goud vandoor ging waren Shani Davis en Lucas Makowsky uit Canada. Davis, die eerder de 1.000 meter op zijn naam schreef, was op zoek naar opnieuw goud. De opening van Davis was met 23,7 ronduit goed te noemen. De eerste volle ronde was exact hetzelfde als die van de Nederlander (25,8). In de tussenronde wist Tuitert 0,2 seconde te winnen op de Amerikaan. Ook in de slotronde won de Nederlander tijd op de Amerikaan en dat betekende de eerste overwinning voor Mark Tuitert dit seizoen, en wat voor één!

 Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Mark Tuitert Nederland 1.45,57
2 Shani Davis Verenigde Staten 1.46,10
3 Havard Bokko Noorwegen 1.46,13
4 Ivan Skobrev Rusland 1.46,42
5 Tae Bum Mo Zuid Korea 1.46,47
6 Chad Hedrick Verenigde Staten 1.46,69
7 Simon Kuipers Nederland 1.46,76
8 Mikael Larsen Noorwegen 1.46,77
9 Denny Morrisson Canada 1.46,93
10 Enrico Fabris Italië 1.47,02
13 Sven Kramer Nederland 1.47,40
16 Stefan Groothuis Nederland 1.48,03

 

Foto contentleader: Sander Stoepker, Heineken