Maandag start consultatieronde koningin

Koningin Beatrix ontvangt maandag op paleis Noordeinde achtereenvolgens onder anderen demissionair minister-president Jan Peter Balkenende, vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink en voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA). Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vandaag.

Ook voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden en de demissionaire vice-premiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) gaan er langs.

Balkenende heeft vandaag het ontslag van de PvdA-bewindslieden aangeboden aan de koningin, nadat de PvdA zich vanochtend vroeg had teruggetrokken uit het kabinet. Reden voor de val van het kabinet is de onenigheid over de toekomst van de militaire missie in Uruzgan.

Van de overige ministers en staatssecretarissen zijn 'de portefeuille, het ambt en de functies ter beschikking gesteld'. De koningin heeft het verzoek in beraad. Beatrix is momenteel op wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech, maar zal daarvan dus terugkeren.

De koningin neemt waarschijnlijk pas een besluit na een zogeheten consultatieronde. Zij ontvangt daartoe een aantal adviseurs, zoals de vicepresident van de Raad van State en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.
Maandag start consultatieronde koningin
Maandag start consultatieronde koningin (Foto: Novum)