Wilders: de vlag kan uit

PVV-leider Geert Wilders is blij met de val van het kabinet. "De vlag kan uit", reageerde Wilders vannacht.  De PVV is klaar voor verkiezingen, voegde hij er aan toe.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant zei blij te zijn dat de kiezer nu het woord krijgt. "We staan voor moeilijke keuzes. De kiezer mag het zeggen." Volgens Kant, die zo snel mogelijk verkiezingen wil, was de val van het kabinet onvermijdelijk geworden. "Door een langdurig opgebouwd wantrouwen was het kabinet niet meer aan het regeren, maar regeerde de ruzie. Daardoor heeft het kabinet zijn geloofwaardigheid verloren."

Alexander Pechtold (D66) is het met Kant eens. Het vertrouwen in elkaar was al weken verdwenen. "In deze tijd van economische crisis wordt Nederland nu verlost van voortdurende ruzie en gebrek aan leiderschap binnen het kabinet." D66-leider Pechtold, die de afgelopen jaren een gestage opmars in de peilingen doormaakte, laat weten klaar te zijn voor de verkiezingen.

Zijn GroenLinks-collega Femke Halsema spreekt van een 'dramatische stap'. Halsema vindt dat de PvdA een moedige stap heeft gezet, maar constateert wel dat de partij voorlopig veroordeeld zal zijn tot de oppositie. "Het is voorlopig onmogelijk voor de PvdA om met het CDA te regeren."

Rita Verdonk twittert dat de PvdA het eigenbelang boven het landsbelang heeft geplaatst. Zij noemt wantrouwen 'geen basis' om een land te besturen. "Gelukkig zijn we nu van het wanbeleid van staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) af."