Strandhooligans krijgen cel en locatieverbod

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag vijf hooligans veroordeeld tot celstraffen van elf maanden voor hun aandeel in de strandrellen van Hoek van Holland. Naast de celstraffen kregen vier relschoppers een evenementenverbod voor de rest van 2010 opgelegd.

Het verbod betekent dat de hooligans een aantal risicovolle evenementen niet mogen bezoeken. Het gaat om ongeveer tien festijnen die qua bezoekersaantallen vergelijkbaar zijn met het fataal verlopen Sunset Grooves in augustus 2009. De vier moeten zich tijdens de feesten melden bij de politie.

Bij eerdere strafzaken veegde de rechtbank een dergelijk verbod nog van tafel. De rechters veroordeelden Thomas L. tot elf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Maickel J., Guy de H. en Steven van der W. kregen acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

Omdat De H. nog een in zijn proeftijd zat voor een veroordeling uit 2006, moet hij daar bovenop twee maanden extra zitten. De rechters veroordeelden ook een 15-jarige jongen uit Spijkenisse. Hij kreeg zes maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk. Omdat hij in 2006 een voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg, moet hij nog eens een maand langer zitten.