Kritiek op organisatiecomité neemt toe

De Olympische Spelen in Vancouver verlopen tot nu toe niet bepaald vlekkeloos. Na tal van tegenslagen begint nu de kritiek op het organisatiecomité VANOC toe te nemen.

Eén van de tegenvallers is iets waar de organisatie niks aan kan doen, namelijk het weer. Te weinig sneeuw zorgde voor problemen op Cypress Mountain, terwijl in Whistler juist zware sneeuwbuien ervoor zorgden dat onderdelen moesten worden uitgesteld.

Het weer is echter niet het enige probleem. Al voor de opening ging het mis toen rodelaar Nodar Kumaritashvili overleed nadat hij met 150 kilometer per uur tegen een betonnen paal botste. Tijdens de openingsceremonie ging het mis met de installatie waarmee Catriona LeMay-Doan het vuur wou ontsteken, deze weigerde op het moment suprême dienst.

Ook tijdens de wedstrijden ging het een en ander mis. Zo werden tijdens de achtervolging op de biatlon enkele atleten te vroeg weggestuurd, waardoor hun tijd achteraf gecorrigeerd moest worden. Bij het schaatsen was er een lang oponthoud door grote problemen met de dweilmachines.

Ook de toeschouwers worden niet ontzien. Door problemen met de capaciteit bij Cypress Mountain was de organisatie genoodzaakt 28.000 kaarten terug te nemen. De getroffen fans worden wel schadeloos gesteld. Verder moeten toeschouwers 22 dollar (zestien euro) betalen voor het bijwonen van de medaille-ceremonies. Deze waren in Salt Lake City (2002) en Turijn (2006) nog gratis.

Ondertussen wrijven de Britten zich al in hun handen omdat ze denken de zomerspelen over twee jaar in Londen beter te kunnen organiseren dan de Canadezen. The Times heeft het over 'bezoedelde' Spelen, The Guardian gaat nog een stapje verder en heeft het al over 'worst Games ever'. Een verwijzing naar de bekende uitspraak van oud IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch, die het tussen 1980 en 2001 altijd had over 'the best games ever'.

Ondanks de onvrede zegt Mark Adams, directeur communicatie bij het IOC, zich niet te herkennen in de stevige kritiek. "We zijn nog steeds onder de indruk van het niveau dat de organisatie haalt. Als we de Spelen opnieuw moeten toewijzen, zouden we precies dezelfde keuze maken en opnieuw opteren voor Vancouver."