Hamer: nee is nee

"Als het gaat om een langer verblijf in Uruzgan, bestaat 'nee' uit drie letters: n-e-e." Dat zei fractievoorzitter Mariëtte Hamer vanavond na een ingelast fractieberaad over de ontstane crisis. "Het verhaal-Uruzgan is echt afgelopen."

Eerder vandaag liet vicepremier Wouter Bos (PvdA) weten dat zijn partij definitief niet instemt met een langer verblijf van de Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan, zoals de NAVO heeft verzocht. Hiermee wordt gestand gedaan aan de twee jaar oude 'belofte aan de kiezer' om eind dit jaar te vertrekken uit Uruzgan. Het verzoek van de NAVO moet daarom worden afgewezen. Als het aan Bos ligt, wordt dat overmorgen in de ministerraad besproken.

Dit leidde tot kritische reacties bij de andere coalitiepartners CDA en ChristenUnie. Na Torentjesberaad met premier Jan Peter Balkenende (CDA) liet vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) weten 'onaangenaam verrast' te zijn door de opstelling van de PvdA. Hij vindt dat over twee dagen nog geen besluit kan worden genomen, een mening die ook Balkenende is toegedaan.

Volgens Hamer kan echter niemand verrast zijn door de opstelling van haar partij, omdat al twee jaar geleden duidelijk was dat de missie dit jaar afloopt. Dat geldt ook voor internationale partners, zoals de NAVO.

Hamer liet weten nog wel vertrouwen te hebben in het CDA en ChristenUnie. "Ik heb altijd vertouwen in de coalitiepartners", stelde zij. "Tot het tegendeel is bewezen."