'Staand drinken op Amsterdams terras moet mogen'

Het staand drinken van een biertje op een hoofdstedelijk terras moet mogen. De Amsterdamse gemeenteraad heeft hier vandaag een motie over aangenomen. Het college van burgemeester en wethouders moet nu voor mei regelgeving ontwerpen om eventuele overlast tegen te gaan. Dat meldt een woordvoerder van de gemeenteraad.

Nu mag er op hoofdstedelijke terrassen nog niet staand gedronken worden. De overlast die dit zou veroorzaken valt volgens de raad mee. Het gaat om het gebied binnen de vastgestelde terraslijnen van een horecagelegenheid. De motie werd ingediend door de PvdA en GroenLinks en gesteund door alle partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.

De regelgeving moet volgens de zegsvrouw flexibel worden zodat in verschillende gebieden van de stad maatwerk mogelijk wordt. Dit betekent dat er bijvoorbeeld voor smalle straten met veel woonhuizen andere regels gaan gelden dan voor een groot plein, waar weinig kans op overlast is. Het staan drinken werd al gedoogd.

De Amsterdamse gemeenteraad nam vandaag ook een voorstel aan waardoor voortaan alle winkels in de stad op zondag open mogen. Dit kan omdat de hele stad als toeristisch gebied wordt bestempeld, waardoor de winkels ook op zondag open mogen.