Maleisische moslimvrouwen krijgen stokslagen

Drie Maleisische moslimvrouwen hebben stokslagen gekregen, omdat ze buitenechtelijke seks hadden gehad. Ze zijn de eerste drie vrouwen in het land die een dergelijke straf hebben ondergaan onder de islamitische wet, de sharia. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Hishammuddin Hussein vandaag gezegd.

De vrouwen hebben volgens een anonieme ambtenaar tussen de vier en zes stokslagen gekregen.

De straf voor de vrouwen zou grotendeels symbolisch zijn en niet gericht op het veroorzaken van pijn. Dit in tegenstelling tot de stokslagen voor verkrachters of drugssmokkelaars, die met een dikke rotan stok op het ontblote zitvlak worden geslagen, zodat de huid scheurt en littekens achterblijven.

De veroordeling van de vrouwen voedt het debat over de invloed van de conservatieve islam op de privélevens van de bevolking van het gematigd islamitische land. Ook zijn er zorgen dat de conservatieve moslims, die pleiten voor strenge straffen, steeds meer invloed krijgen op het Maleisische rechtsstelsel.

Maleisië heeft een dubbel rechtsstelsel. Moslims, ongeveer tweederde van de Maleisische bevolking, vallen onder de sharia. De andere bevolkingsgroepen vallen onder de gewone burgerlijke wetgeving en hoeven niet naar islamitische rechtbanken.